KHẢO SÁT SỰ PHÂN LY TỔ HỢP LAI HỒI GIAO LÚA THƠM KHÁNG RẦY NÂU DỰA VÀO ĐẶC TÍNH NÔNG HỌC VÀ DẤU PHÂN TƯ
KHẢO SÁT SỰ PHÂN LY TỔ HỢP LAI HỒI GIAO LÚA THƠM KHÁNG RẦY NÂU DỰA VÀO ĐẶC TÍNH NÔNG HỌC VÀ DẤU PHÂN TƯ
Analysis of segregation in backcross combinations of aromatic rice lines with brown planthopper resistance based on agronomic traits and molecular markers
Quần thể BC2 F2 của tổ hợp lai hồi giao lúa thơm kháng rầy nâu (ST5/OM4103//ST5) được sử dụng để khảo sát sự phân ly dựa vào 5 đặc tính nông học. Gen thơm được nhận diện bằng cách sử dụng 4 chỉ thị phân tử chuyên biệt (ESP, EAP, IFAP và INSP). Chỉ thị phân tử RM225 được dùng để xác định gen kháng rầy nâu. Kết quả phân tích cho thấy thời gian sinh trưởng và số bông/khóm có tính ổn định cao, trong khi tính trạng số hạt/bông có khả năng biến dị cao. Về kiểu gen, hầu hết các cá thể của tổ hợp lai đều có kiểu gen thơm là đồng hợp lặn giống mẹ (ST5) và không có cá thể nào mang kiểu gen không thơm giống bố (OM4103). Trong 20 dòng được khảo sát có 4 dòng được chọn lọc để tiếp tục lai tạo và phát triển thành giống lúa thơm kháng rầu nâu.
Populations BC2 F2 of backcross combination (ST5/OM4103//ST5) of aromatic rice lines with brown planthopper (BPH) resistance were used for segregation analysis of 5 agro-morphological traits (maturity, plant height, panicle number per plant, panicle length, grain number per panicle). Aromatic gene was identified by 4 primers as ESP, EAP, IFAP and INSP. Marker RM225 was used to investigated brown planthopper (BPH) resistant gene. The results showed that two traits including maturity and panicle number per plant had less variability, while grain number per panicle had high variability in all lines. For genotype, most individuals of these populations had homozygous genotype that was similar genotype of maternal varieties (ST5). There was not any individual that had homozygous genotype of paternal variety (OM4103). The result of PCR products indicated that marker RM225 linked to BPH resistance gene (bph4). There are 4 individuals of A line that were selected for further analysis and development of BPH resistant aromatic rice varieties.