XÂY DỰNG MÔ HÌNH LIÊN KẾT SẢN XUẤT VÀ TIÊU THỤ RAU THEO HƯỚNG HỮU CƠ TẠI ĐỒNG NAI
XÂY DỰNG MÔ HÌNH LIÊN KẾT SẢN XUẤT VÀ TIÊU THỤ RAU THEO HƯỚNG HỮU CƠ TẠI ĐỒNG NAI
Buiding a linked model of organic vegetable production and consumption in Dong Nai province
Mô hình sản xuất rau theo hướng hữu cơ được thực hiện tại tỉnh Đồng Nai từ năm 2019 đến năm 2021 với tổng diện tích 29 ha. Kết quả đã chỉ ra rằng: (i) Mô hình thực hiện trên cây cải xanh, cải ngọt, mùng tơi, rau dền, hành lá và mướp đắng trên đất cát pha (phường Trảng Dài) và đất xám (xã Vĩnh Tân) theo quy trình của dự án đạt năng suất từ 13,6 - 18,3 tấn/ha tùy từng loại rau. Chất lượng rau đạt chuẩn hữu cơ theo giấy chứng nhận số TQC.19.3278.01 và TQC 19.2885; (ii) Sản phẩm rau hữu cơ của mô hình đã được kết nối tiêu thụ trong khuôn khổ nội dung liên kết sản xuất với tiêu thụ sản phẩm của dự án bằng hình thức liên kết tổ hợp tác và hợp tác xã với công ty thu mua. Kết quả liên kết cho hiệu quả kinh tế cao hơn so với sản xuất rau theo VietGAP tại địa phương (đối chứng) với lợi nhuận trung bình trên 20% và tỷ số lợi nhuận cận biên (MBCR) đạt trên 1,5.
The organic vegetable production model was implemented in Dong Nai province from 2019 to 2021 with a total area of 29 ha. The results showed that: (i) The model was carried out on mustard greens, Brassica integrifolia, malabar spinach, amaranth, green onions and bitter gourd on mixed sandy soil (Trang Dai ward) and gray soil (Vinh Tan commune), applied the project’s process, the yield was ranged from 13.6 to 18.3 tons/ha depending on the type of vegetable. Vegetable quality has been certified as organic ones with code TQC.19.3278.01 and TQC 19.2885; (ii) Organic vegetable products of the model have been linked to consumption within the framework of the content of linking production with product consumption of the project by joining cooperative groups and co-operative with purchasing company. The result of the association is higher economic efficiency than vegetable production according to local VietGAP (control) with an average profit of over 20% and Marginal Benefit-Cost Ratio (MBCR) of over 1.5.