NGHIÊN CỨU MỘT SỐ ĐẶC ĐIỂM SINH HỌC CỦA NẤM Phythophthora palmivora GÂY BỆNH THỐI ĐEN QUẢ CA CAO Ở VIỆT NAM
NGHIÊN CỨU MỘT SỐ ĐẶC ĐIỂM SINH HỌC CỦA NẤM Phythophthora palmivora GÂY BỆNH THỐI ĐEN QUẢ CA CAO Ở VIỆT NAM
Study on biological characteristics of Phytophthora palmivora causing Black pod disease of Cocoa in Vietnam
Cocoa black pod disease is common and seriously harmful to most cocoa growing areas in Vietnam, causing direct impact on the productivity and quality of cocoa. To get orientation basis for the effective control of the disease, we have determined the morphological and biological characteristics and ecology of Phytophthora palmivora. This fungus grows well on the PCA medium. The most suitable temperature for fungus growing better is from 25-300 C. Appropriate pH is from 6-7, the fungus grow well in continuous lighting condition. Shape sporangium very volatile: spherical, ovoid, elipsoid. Sporangium spores formed on sporangiophore sym form. Sporangium spores of the fungus 1 or 2 papilla. Chlamydospores can form at the top or middle of the hyphae.