• NGHIÊN CỨU MỘT SỐ ĐẶC ĐIỂM SINH HỌC CỦA NẤM Phythophthora palmivora GÂY BỆNH THỐI ĐEN QUẢ CA CAO Ở VIỆT NAM

NGHIÊN CỨU MỘT SỐ ĐẶC ĐIỂM SINH HỌC CỦA NẤM Phythophthora palmivora GÂY BỆNH THỐI ĐEN QUẢ CA CAO Ở VIỆT NAM

Xem các bài khác
Số trang của bài
46-53
Bài toàn văn
Chuyên mục
Tạp chí thường kỳ
Tên bài

NGHIÊN CỨU MỘT SỐ ĐẶC ĐIỂM SINH HỌC CỦA NẤM Phythophthora palmivora GÂY BỆNH THỐI ĐEN QUẢ CA CAO Ở VIỆT NAM

Tên tác giả
Nguyễn Hồng Tuyên, Phạm Ngọc Dung, Lê Đình Thao, Nguyễn Thúy Hạnh
Category
Monthly Journal
Title

Study on biological characteristics of Phytophthora palmivora causing Black pod disease of Cocoa in Vietnam

Author
Abstract

Cocoa black pod disease is common and seriously harmful to most cocoa growing areas in Vietnam, causing direct impact on the productivity and quality of cocoa. To get orientation basis for the effective control of the disease, we have determined the morphological and biological characteristics and ecology of Phytophthora palmivora. This fungus grows well on the PCA medium. The most suitable temperature for fungus growing better is from 25-300 C. Appropriate pH is from 6-7, the fungus grow well in continuous lighting condition. Shape sporangium very volatile: spherical, ovoid, elipsoid. Sporangium spores formed on sporangiophore sym form. Sporangium spores of the fungus 1 or 2 papilla. Chlamydospores can form at the top or middle of the hyphae.

Từ khoá / Keywords

Black pod disease
Cocoa
Phytophthora palmivora
sporangium spores
sporangiophore
chlamydospores.