• HIỆU QUẢ CỦA PHÂN HỮU CƠ VI SINH ĐA YẾU TỐ ĐỐI VỚI NGÔ VÀ ĐẬU TƯƠNG TẠI TỈNH HÀ GIANG

HIỆU QUẢ CỦA PHÂN HỮU CƠ VI SINH ĐA YẾU TỐ ĐỐI VỚI NGÔ VÀ ĐẬU TƯƠNG TẠI TỈNH HÀ GIANG

Xem các bài khác
Số trang của bài
87-92
Bài toàn văn
Chuyên mục
Tạp chí thường kỳ
Tên bài

HIỆU QUẢ CỦA PHÂN HỮU CƠ VI SINH ĐA YẾU TỐ ĐỐI VỚI NGÔ VÀ ĐẬU TƯƠNG TẠI TỈNH HÀ GIANG

Tên tác giả
Lê Như Kiểu, Lã Tuấn Anh, Lê Thị Thanh Thủy, Trần Thị Huế
Category
Monthly Journal
Title

Effection of multi-factor microorganic-fertilizer on corn and soybean in Hagiang province

Author
Abstract

The purpose of this study was to evaluate of the effect of multi-factor microorganic-fertilizer on corn and soybean in Ha Giang province. When using combination multi-factor microorganicfertilizer with mineral fertilizers not only increase the growth and development but also increase the productivity of corn and soybean. Especially when decrease 30% nitrogenous fertilizer and phosphate then the profit rate is highest, the yield of corn and soybean equivalent to the treatment use 100% mineral fertilizers and muck, higher than the yield of corn and soybean when only use mineral fertilizers at the same level. Average yield of corn reached 6.7 t/ha (increase 39%) of soybean reached 2.11 t/ha (increase 24.85%). Using of multi-factor microorganic-fertilizer for corn and soybeans reduced the costs, increase profitability in farming. When comparation with treatment only using at the same mineral fertilizer level then the profit rate increased from 1.40 to 3.05 for corn and from 1.52 to 2.50 for soybean.

Từ khoá / Keywords

microorganism
multi-factor microorganic-fertilizer
maize
soybean.