ĐÁNH GIÁ TÌNH HÌNH SẢN XUẤT HỒ TIÊU GIAI ĐOẠN KIẾN THIẾT CƠ BẢN TẠI HUYỆN PHÚ GIÁO, TỈNH BÌNH DƯƠNG
ĐÁNH GIÁ TÌNH HÌNH SẢN XUẤT HỒ TIÊU GIAI ĐOẠN KIẾN THIẾT CƠ BẢN TẠI HUYỆN PHÚ GIÁO, TỈNH BÌNH DƯƠNG
Assessment of black pepper production situation in the establishment period in Phu Giao district, Binh Duong province
Khảo sát và đánh giá vùng hồ tiêu Phú Giáo đã được thực hiện từ tháng 8 đến tháng 12 năm 2017; Áp dụng chọn mẫu ngẫu nhiên với 58 mẫu phiếu thu thập thông tin bằng bảng hỏi được soạn sẵn. Kết quả cho thấy: Giống Vĩnh Linh được trồng phổ biến; biện pháp canh tác được áp dụng cho vườn tiêu giai đoạn kiến thiết cơ bản (KTCB) như: Mật độ trồng phổ biến 2000 trụ/ha; cây lồng mức (Wrightia annamensis) làm cây trụ là chính; biện pháp tưới phun mưa khá phổ biến; phần lớn chưa có rãnh thoát nước trong vườn nhưng có mương xung quanh; nhổ cỏ gốc tiêu bằng tay, cỏ trên hàng được làm bằng cuốc hoặc phun thuốc diệt cỏ; vườn tiêu được bón phân chuồng (7 - 9 kg/trụ) và bổ sung phân HCVS (0,6 - 0,8 kg/trụ). Phân vô cơ được bón bình quân năm 1 và năm 2 theo công thức (99 kg N + 325 - 277 kg P2 O5 + 40 - 51 kg K2 O)/ha và năm 3 (164 kg N + 271 kg P2 O5 + 137 kg K2 O)/ha. Cây tiêu giai đoạn KTCB có ba loại bệnh hại chính: bệnh do virus, tuyến trùng và vàng lá. Chi phí trồng mới bình quân 203 triệu đồng/ha, trong đó giống chiếm 42%, trụ tiêu 29%, hệ thống tưới 11%. Chi phí chăm sóc giai đoạn KTCB bình quân 521 triệu đồng/ha.
The survey and evaluation of Phu Giao growing area of black pepper was conducted from August to December 2017. The randomized method of sampling was applied for households grown black pepper and 58 samples were formally collected by using farmer interviews with prepared questionnaires. The results showed that the popular black pepper was Vinh Linh variety; the main cultivation measures applied to black pepper gardens in the establishment period in Phu Giao as follow: The common planting density was 2000 vines per hectare; the grown Wrightia annamensis was used as a living support pole; sprinkler irrigation was popularly used; most of the gardens had no drainage ditches but there were draining ditches around the garden; weed in the basin was mainly plucked by hand, but weed on the row was removed by hoe or sprayed by herbicides; the majority of farmers applied manure (7 - 9 kg per vine) and supplemented with bio-organic fertilizer (0.6 - 0.8 kg per vine) for black pepper in the establishment period corresponding to the recommendations. The chemical fertilizers were applied at the average in the first and second year with the formula (99 kg N + 325 - 277 kg P2 O5 + 40 - 51 kg K2 O) per hectare; in the third year (164 kg N + 271 kg P2 O5 + 137 kg K2 O) per hectare. Three kinds of diseases were observed in black pepper gardens in the establishment period: virus, nematode and leaf disease, of which 2.5% to 7.4% of the dangerous infected gardens. The new planting cost was 203 million VND/ha; of which, 42% was for variety, 29% for support trees, 11% for irrigation system. The average management cost of the establishment period was 521 million VND/ha; of which, labor costs, fertilizer and pesticide occupied the most.