ĐÁNH GIÁ HIỆU QUẢ CỦA MÔ HÌNH XỬ LÝ CHẤT THẢI SAU CHẾ BIẾN CÀ PHÊ ƯỚT QUY MÔ HỘ GIA ĐÌNH Ở TỈNH SƠN LA
ĐÁNH GIÁ HIỆU QUẢ CỦA MÔ HÌNH XỬ LÝ CHẤT THẢI SAU CHẾ BIẾN CÀ PHÊ ƯỚT QUY MÔ HỘ GIA ĐÌNH Ở TỈNH SƠN LA
Evaluation of the effectiveness of waste treatment model after wet coffee processing at household scale in Son La province
Kết quả xây dựng mô hình xử lý chất thải sau khi chế biến cà phê tại xã Chiềng Ban, huyện Mai Sơn, Sơn La theo công nghệ của Viện Môi trường Nông nghiệp cho thấy: Sau khi xử lý, nước thải không có mùi hôi, pH đạt 6,8; hàm lượng BOD giảm xuống chỉ còn 150 mg/l; COD giảm xuống còn 248 mg/l, TSS giảm từ 6230 xuống 190 mg/l; không phát hiện E. coli trong nước thải. Các thông số này gần như đáp ứng yêu cầu xả thải theo QCVN 40: 2011/BTNMT. Đối với mô hình ứng dụng quy trình xử lý vỏ cà phê dưới dạng phân hữu cơ: Sau 45 ngày ủ, hàm lượng OM đạt 27%, N ts đạt 1,05%, Pts đạt 1,24% và Kts đạt 0,9%; hàm lượng dinh dưỡng trong phân hữu cơ từ vỏ cà phê đạt tiêu chuẩn phân bón theo Nghị định số 108/2017/NĐ-CP.
The results of building the model of waste treatment after processing coffee in Chieng Ban commune, Mai Son district, Son La province based on the technology of Institute for Agricultural Environment showed that: After treating, waste water had no bad smell, pH reached 6.8; BOD content decreased to only 150 mg/l; COD decreased to 248 mg/l, TSS reduced from 6230 to 190 mg/l; no E. coli was detected in the efluent. These parameters were nearly met the discharge requirement according to the QCVN 40:2011/BTNMT of the Ministry of Natural Resources and Environment. The application model of coffee shell treatment process for organic fertilizer showed that: After 45 days of incubation, OM content reached 27%; total N reached 1.05%; total P reached 1.24% and total K reached 0.9%; nutrient content in the organic fertilizer from shell coffee met fertilizer standards according to Decree No.108/2017/ ND-CP of Government.